06 December 2013

balik kelate


cuti sekolah tahun ni kitaorg tak plan utk kemana2
tapi dek rindu untuk ziarah pusara arwah ma & wae
kami balik kampung
kat mana lg...kelate laa
menjenguk sedara mara 
bertanya khabar berita


snap this pic kat tanah perkuburan arwah wae..
katanya pokok mangga
memang besar sangat
ni ler rupa dotter and anak teruna yang jarang2 jumpa perigi
perigi ni depan surau.. sebelah rumah pakcik I


ummar belum mandi lagi ni
jom mandi perigi...sejukkkkk

airnya jernih
dulu bile air paip takde
selalu mandi kat perigi ni

dah ziarah kubur..drive terus ke tanah merah
pekan kecil yang sedang  membangun
tempat wajib utk shopping


tapi bukan kain baju
I shopping keropok, ikan kering, budu, rempah2, nise
asam keping, telur masin dan byk lagi
tu senarai wajib utk stok kat rumah



kedai sepupuku...macam2 ade
rempah darat, kerutub, kawah, ayam goreng
must buy!


tengok langit...hujan nak turun lagii..
disember.. musim banjir
sepanjang 3 hari kat kelate
tak nampak mataharipun
setiap hari hujan
nasib baik kitaorg tak sangkut dlm banjir
(time entri ni ditulis..banjir teruk di pahang, terengganu, kelantan,melaka dan johor...alhamdullilah I dah kat rumah)


kali ni kitaorg pilih Hotel Perdana
buat reservation kat hotel renaissance
tapi tak jadi..
nak try hotel perdana yg berwajah baru


building baru Hotel Perdana

bile walk in for check in
ada bilik rege rm210 (after discount MAS rate) 
katanya kalu nak bilik rm180
kena tunggu sejam...house keeping dulu
sejam pun sejam laa
janji jimat


dok tunggu Mr hubby check-in
I bersama askar2 kat lobby hotel

terpesona bile I masuk lobby hotel
cozy... spacious
simple and modern



tingkap yang berlapis2
 selesa dan ada ruang privacy
kalu nak buat appointment kat sini
memang sesuai ...
yang penting..eveything is new dan cantek belaka



gambar dari bilik
langit mendung dan hujan sekali sekali
tapi my kids tak berganjak
swim...keep swimming
bilik kitaorg kat old building
bilik 244..level 2
bertentang dengan swimming pool
anak2 apa lagi
dah tak sabar2 nak swim
swimmimg pool agak besar
dan tak dalam sangat
so I tak risau bile kids swim 
I just perhati kids dari bilik jer
hotel guest dibenarkan swim dgn  t shirt
tak strict..
so tak yah susah2 nak pakai swimming suit
pakai je long pant and t shirt
tutup aurat
I like that


kat kelate kalu tak makan masakan kelate
memang tak sah
macam2 ade...sehari dok makan sup perut..colek perut
dah tu p cari nasi ulam dengan budu
laksa, lakse, nasi kerabu, nasi dagang


ulam-ulaman....dengan budu...nasi panas...
sedap !

putu halba..tunggu 30minit nak makan putu ni
nasib baik sedap

hari2 I tergoda
never say No
semua nak makan
sedap blako..yum yum
tiada istilah diet bile kat kelate
rugila kalu tak makan
jarang2 balik


sebelum berangkat pulang
singgah di pantai bachok
ombak berdentam dentum
angin kuat sangat..dah tak sepoi2 bahasa
ni tandanye
musim tengkujuh dah start


tengok ombak membelah pantai


tak sah kalau tak basahkan seluar

makhluk ALLAH...
geli pun ade

angin makin kencang...jom balik!


assalam



2 comments: